Тимфи, Викос и Метеора

най-красивата гръцка планина, най-широкия каньон в света,
рафтинг и тайните пътеки на монасите

Европа   »   Гърция
Прегледана е 1866 пъти

Планината Тимфи се намира в северната част на Гърция и е част от веригата Пинд. Тя е шеста по височина в Гърция и се намира в областта Загори. Тимфи е уникално красива и е заобиколена от дълбоки клисури и отвесни стени. Най-високия връх на планината е Гамила и неговата височина е 2497 м. В масива на Тимфи се намира Викоското дефиле, което е най-широкото дефиле в света със своите 12 км дължина, 1100 метра широчина и 900 метра дълбочина. През 2005 година тези физикогеографски данни са вписани в книгата на рекордите Гинес. Метеора също е още едно от най-забележителните места в Гърция и тя ще бъде крайната цел на нашата програма. Тук ще се впуснем в едно уникално приключение по тайните пътеки на монасите, за да погледнем на района от съвсем различен ъгъл.


Езерото Драколимни в планината Тимфи

Езерото Драколимни в планината Тимфи

Цени:
  • На човек при минимум 6 участника - 690 лв.

Максималния размер на групата е 7 души.

Всички обявени цени са без включено ДДС

Цената включва:

  • Професионален планински водач;
  • Транспорт с микробус от София по маршрута;
  • 1 нощувка в хижа Астрака;
  • 3 нощувки в къща за гости / хотел с включена закуска.


Викоското дефиле

Викоското дефиле

Цената не включва:

  • Планинска здравна застраховка;
  • Входове в музеи и забележителности, ако се влиза в такива;
  • Рафтинг (30 евро) - не е включен в цената, тъй като не се знае дали ще има достатъчно вода в реката;
  • Храна.


Хижа Астрака в планината Тимфи

Хижа Астрака в планината Тимфи

Програма:

1 ден: Хижа Астрака (1950 м) - 3 часа

Тръгване от София в 6 часа, за да успеем да стигнем към 13-14 часа в района на Йоанина. След още около 1 час ще достигнем изходната точка на нашия трек - селцето Микро Папинго, където ще си починем и хапнем набързо. Следва преход до хижа Астрака, където ще бъдем около 18 часа. Хижата е разположена като страж на хребета между планината Тимфи и долината Папинго с уникална гледка към връх Астрака и езерото Ксеролимни.


Метеора

Метеора


Връх Гамила в най-ляво, връх Плоскос, езерото Драколимни и връх Астрака

Връх Гамила в най-ляво, връх Плоскос, езерото Драколимни и връх Астрака


Ако не сме уморени и има желаещи, ще направим една разходка до прочутото езеро Драколимни, което е разположено сред алпийски ливади на 2050 метра надморска височина, под върховете Плоскос (2377 м), Астрака (2436 м) и по-далечната Гамила (2497 м), която е наша цел на следващият ден. Езерото се намира на около 1 час от хижа Астрака и тук можем да направим уникални снимки на залез слънце. Езерото е известно с алпийските тритони, които го обитават. Не е много голямо, а дълбочината му е около 5 метра.

Нощувка в хижа Астрака


Връх Астрака

Връх Астрака


2 ден: Връх Гамила (2497 м) - 6/8 часа

Ранно тръгване, за да имаме време да изкачим без бързане връх Гамила. През целият ден ще се любуваме на уникалните гледки, които ще ни предоставят алпийските стени и зъбери на заобикалящите ни върхове - Астрака, Плоскос и Гамила. Същият ден ще слезем до селцето Микро Папинго, за да се придвижим до селцето Аристи.

Нощувка в хотел в селцето Аристи


Каньона Викос гледан от северозапад

Каньона Викос гледан от северозапад


Панорамната площадка над Викос

Панорамната площадка над Викос


3 ден: Рафтинг и каньона Викос - 5/6 часа

Сутринта ще се отправим към река Войдоматис за един бърз и разхлаждащ рафтинг, който ще ни отнеме около 1 час и половина. Понякога в реката няма достатъчно вода. Затова не сме го включили в общата цена. Ако е така, вместо на рафтинг ще отидем до селцето Викос, от където се открива уникално красива панорама към каньона Викос.


Моста Плакидас на река Войдоматис

Моста Плакидас на река Войдоматис


Каньона Викос

Каньона Викос


От тук ще отидем до противоположната страна на дефилето, където ще разгледаме някои от най-известните средновековни мостове в района, но и не само. Трябва да ни остане време да посетим манастира Свети Параскеви намиращ се на ръба на канона Викос сгушен насред отвесните скали и предлагащ красиви гледки към дефилето. На залез слънце ще се качим до панорамните площадки високо на ръба на каньона, от където ще погледнем от главозамайваща височина отвесните стени под нас.

Нощувка в хотел в селцето Монодендри


Поглед към Адратчи (Шпиндела) от тайната пътека на монасите

Поглед към Адратчи (Шпиндела) от тайната пътека на монасите


Метеора

Метеора


4 ден: Метеора

В Метеора ще бъдем около обяд. След като се настаним ще се впуснем в едно неочаквано приключение, за да изкачим най-високата от скалните кули на Метеора (около 630 метра). Една скрита пътека води нагоре към кулата на Агия (което означава "Великия светец"). Тя започва от стария квартал на селцето Кастраки. Тази тайна пътека на монасите е едно предизвикателство за всеки приключенец. Поради голямата височина и изложението на тясната пътека високо над земята, обвързването и използването на алпийска екипировка ще бъде задължително. По пътя към върха ще се насладим на гледката на Адратчи (Шпиндела), една огромна скала стърчаща над 90 метра височина. Тук ще се оборудваме и ще продължим с катерене по един естествен скален процеп на места с оформени стъпала, преди да достигнем една седловина, където има поставен бял кръст. Гледката от това място е изключителна!


Поглед към Каламбака

Поглед към Каламбака


В основата на Шпиндела

В основата на Шпиндела


След това с тези от вас, които са се вдъхновили от скалните отвеси и лесното катерене, ще опитаме едно истинско скално катерене на учебните скали над селцето Кастраки. Ако няма такива или тези които не искат повече адреналин, ще могат да се разходят на залез слънце по една стара пътека, която отвежда до манастира Варлаам. Гледките определено си заслужават.

Нощувка в хотел в селцето Кастраки или Каламбака


Метеора

Метеора


Тайната пътека на монасите, Метеора

Тайната пътека на монасите, Метеора


5 ден: Прибиране до България

Сутринта ще направим обиколка с микробуса на най-големите и интересни манастири в района на Метеора, разбира се ще спрем и на най-красивите места за снимки и след това ще отпътуваме за България. Ако имаме време можем да се отбием леко от пътя, за да видим още малко красиви старини мостове и водопадите Палеокария.


Моста Gefiri Kokkorou над река Войдоматис

Моста Gefiri Kokkorou над река Войдоматис


Моста Плакидас на река Войдоматис

Моста Плакидас на река Войдоматис


Йоанина и Янинското езеро

Йоанина и Янинското езеро


Водопадите Палеокария

Водопадите Палеокария


Викос

Викос


Рафтинг на река Войдоматис

Рафтинг на река Войдоматис