Планината Олимп

изкачване на върховете Стефани, Митикас и Сколио,
и плаж на Олимпийската ривиера

18 - 20 Юни 2021

Запишете се
Европа   »   Гърция
Прегледана е 1938 пъти

Трекинг в най-високата гръцка планина Олимп, по време на който ще изкачим пет от нейните най-високи върхове - връх Тумба, връх Стефани (Трона на Зевс), връх Митикас, връх Скала и връх Сколио. Митикас е най-високият връх в Гърция и вторият по височина на Балканския полуостров (2917 м), а връх Сколио (2911 м) е вторият по височина в планината Олимп. След това сериозно приключение ще преспим в близост до морето, ще се насладим на гръцката кухня и ще се разпуснем на някой от плажовете на Олимпийска ривиера.


Планината Олимп

Планината Олимп

Планината Олимп се намира в североизточна Тесалия, на юг от Солун и в близост до Катерини. Тя е най-високата планина в Гърция и е втората по височина на Балканите. Олимп е с диаметър от около 25 км и почти кръгла форма. Въпреки че е малка планина, релефът й има много характерни черти, които обуславят нейната красота и величественост. Стръмните скалисти върхове, дълбоките долини, алпийските пасища и гъстите гори са това, превръщат Олимп в една рядко забележителна и красива планина. За размерите си тя има изключително много върхове - общо 52 на брой с височина варираща от 760 до 2918 метра. Скалната структура на Олимп започва да се оформя преди около 200 милиона години на дъното на едно относително плитко море, от където планината изплува и постепенно придобива своята форма. Тя обаче е подложена на големи промени през ледниковата епоха, тъй като топящият се лед издълбава огромно количество скала от върховете и го пренася към основата на планината. Интересно е, че в планината няма нито едно естествено езеро и през летните месеци тя е напълно суха.


Цветовете на Campanula Oreadum

Цветовете на Campanula Oreadum

Цени:
 • На човек при минимум 6 участника - 370 лв.

Максималния размер на групата е 6 души.


Над хижа Спилос Агапитос

Над хижа Спилос Агапитос

Цената включва:
 • Професионален български планински водач;
 • Транспорт с микробус в от София до Гортсия и обратно;
 • 1 нощувка в хижа SEO "Giosos Apostolidis" на Платото на музите;
 • 1 нощувка в хотел на Олимпийската ривиера.


Върховете Стефани и Митикас гледани от връх Сколио на залез слънце

Върховете Стефани и Митикас гледани от връх Сколио на залез слънце

Цената не включва:
 • Планинска и здравна застраховка;
 • Храна.


Планината Олимп

Планината Олимп

Програма:

1 ден: Хижа SEO Giosos Apostolidis (2760 м) - 5/7 часа преход

Тръгване от София в 6.00 часа и пътуване от България до Гортсия. Гортсия се намира на около 14 км от Литохоро и е изходната точка на трека. Тук ще направим добра почивка и след като си оправим багажа, ще започнем изкачването към хижа SEO Giosos Apostolidis по една много приятна пътеката.

Пътеката не е лека и денивелацията, която трябва да изкачим през този ден е около 1500 мерта. Маршрутът се движи през голямата си част в гора. Борът е примесен с бук и елхови дървета и това придава чар на пейзажа. След 1.30-2 часа ще достигнем много приятно място за почивка на върха на отвесни скали от които се открива гледка към Приония и долината под нас. След още половин час ще достигнем новата хижа в местността Петроструга, където ще направим добра почивка и ще се полюбуваме на красивата гледка към крайбрежието.


Трона на Зевс (връх Стефани) на изгрев слънце

Трона на Зевс (връх Стефани) на изгрев слънце

От тази точка ни предстои стръмно изкачване до билото известно като Скоурта. След като изкачим връх Пиргос (2400 м), който е част от гребена водещ към Платото на музите, пред нас ще се открие зашеметяваща гледка към повечето от главните върхове на Олимп. От тук ни предстои кратко, но стръмно изкачване по серпентини до Платото и от там след около половин час ще достигнем хижата.

Хижа SEO Giosos Apostolidis е може би една от най-високите хижи на балканския полуостров и е построена на красиво място между върховете Тумба и Профитис Илиас точно срещу връх Стефани.

Нощувка в хижа SEO Giosos Apostolidis


Изненада!

Изненада!

2 ден: Върховете Стефани (2908 м), Митикас (2918 м), Скала и Сколио (2911 м) - 9/10 часа

Ще станем рано и ще закусим. С най-надъханите първо ще изкачим близкият връх Тумба (2801 м), от който се открива интересна гледка към връх Стефани и ще се върнем до хижата. След това всички ще тръгнем към първата ни основна цел - връх Стефани. Първо ще подсечем склоновете на 200-метровата източна стена на върха и ще отидем от задната страна на върха, където започва един стръмен скалист улей водещ към връх Стефани.


Горите на Олимп

Горите на Олимп

Тук ще се обвържем с въже. Изкачването, което е с дължина около 200 метра ще ни отнеме 40-50 минути. След като излезем от улея ще се озовем на остър и въздушен алпийски гребен, по който ще трябва да достигнем същинският връх на Трона на Зевс.

След като слезем от връх Стефани ще продължим по главната пътека за Зонария още около 50 метра и ще застанем в основата на един огромен, стръмен кулоар, който води директно до връх Митикас. Маршрута е известен с името Louki. Изкачването е по-продължително, но след около час ще се качим на най-високият връх на планината Олимп. Слизането от Митикас ще направим по нормалният маршрут за изкачване, известен с името Kakoskala. Той е по-дълъг и включва няколко слизания и изкачвания, но за около 1 час ще достигнем връх Скала (2866 м).


Поглед от Skourta към Платото на музите и връх Стефани

Поглед от Skourta към Платото на музите и връх Стефани

След като си починем добре ще продължим към връх Сколио, вторият по височина връх в планината. Първо ще слезем малко надолу, а след това ще наберем бързо височина до върха. От тук се открива красива панорамна гледка към Митикас и Стефани с техните впечатляващи северни стени.

След като се полюбуваме на гледките ще започнем слизането по класическия маршрут, който е част от трансконтиненталния Е4 и за около 1 час и половина ще слезем до хижа Spilios Agapitos. Тук ще направим много добра почивка и ще хапнем и след това ще продължим надолу към Приония. От Приония ще се качим на микробуса и ще отидем в нашият хотел намиращ се на Олимпийската ривиера.

Нощувка в хотел


Под връх Митикас

Под връх Митикас

3 ден: Олимпийската ривиера

Сутринта, след като закусим, ще отидем на плаж.

Около обяд ще отпътуваме за България, за да можем да се приберем до 18-19 часа в София. На връщане, ако тръгнем по-рано можем да разгледаме крепостта Платамонас, Дион, Вергина или древният град Пела.


Плажовете на Олимпийската ривиера и планинта Олимп на заден план

Плажовете на Олимпийската ривиера и планинта Олимп на заден план

Необходима екипировка за трекинга:
 • Здрави трекинг обувки, които трябва задължително да сте изпробвали преди трека и които да са водоустойчиви;
 • Връхна мембрана за силен дъжд и вятър;
 • Шапка за слънце;
 • Ръкавици за вятър;
 • Слънчеви очила с 3 или 4 фактор;
 • Крем против изгаряне;
 • Раница за трекинга до 45 литра;
 • Челник;
 • Сгъваеми щеки;
 • Каска;
 • Катерачна седалка;
 • 2 бр. карабинери с муфа.


На слизане от връх Скала по класическия маршрут

На слизане от връх Скала по класическия маршрут


На връх Митикас

На връх Митикас


Платото на музите гледано от основата на връх Стефани

Платото на музите гледано от основата на връх Стефани