Мусаленски траверс

с изкачване на върховете Алеко, Мусала, Трионите,
Малка Мусала, Иречек и Дено

Европа   »   България
Прегледана е 900 пъти

Много красив 2-дневен преход по скалния венец на Мусаленския циркус, по време на който ще бъдат изкачени някои от най-високите върхове в Рила планина и България – Алеко (2713 м), Безименния връх, Мусала (2925 м), Малка Мусала (2902 м), Иречек (2852 м) и Дено (2790 м).


Върховете Иречек, Малка Мусала, Мусала и Алеко

Върховете Иречек, Малка Мусала, Мусала и Алеко

Цени:
  • На човек при минимум 4 участника - 140 лв.

Максималния размер на групата е 5 души.


Поглед от Трионите

Поглед от Трионите

Цената включва:
  • Професионален планински водач;
  • 1 нощувка с закуска в хижа Ястребец.


Началото на Трионите

Началото на Трионите

Цената не включва:
  • Транспорт на клиентите и водача от София до Боровец;
  • Лифт от Боровец до Ястребец;
  • Планинска здравна застраховка;
  • Храна.


Връх Мусала

Връх Мусала

Програма:

1 ден: Хижа Ястребец (2369 м)

Събиране на групата в 16 часа в Боровец пред лифтовата станция за Ястребец и качване с лифта до хижа Ястребец, където ще пренощуваме.


Връх Мусала гледан от връх Малка Мусала

Връх Мусала гледан от връх Малка Мусала

2 ден: Траверс на Мусаленския циркус (2925 м) – 9/10 часа

Тъй като днешния преход е много сериозен ще се наложи да станем по-рано. След като закусим ще тръгнем по широкото било на рида Маркуджик. Като го преминем ще достигнем малка седловинка, от която ще започнем изкачването на връх Алеко (2713 м). Той е на дванадесето място по височина сред върховете в Рила. Преминаването на връх Алеко по неговият тесен и скален гребен е едно от сериозните препятствия през този ден. Нестабилните скални блокове изискват сериозно внимание. От връх Алеко ще продължим към Безименния връх, който също не е лесен. Следва изкачване на връх Мусала, където ще направим добра почивка.


Поглед към връх Манчо и Маричините езера

Поглед към връх Манчо и Маричините езера

Втората част от маршрута започва с преминаването на назъбеният скален гребен на Трионите, който е и най-трудната част от целия маршрут. В началото нашата пътека се движи по самият гребен, но след това преминава от към южната му страна като преди връх Малка Мусала отново излиза на ръба. Връх Малка Мусала (2902 м) е вторият по височина връх в Рила планина. От него ще слезем по източния му склон по каменните блокове в близост до билния ръб. Връх Иречек (2852 м) е изнесен малко настрани от главното било и е типичен двоен връх. Гледан от към хижа Мусала, със своята триъгълна северна стена, той създава впечатление за много суров и труден връх.


Най-високият връх на Балканския полуостров

Най-високият връх на Балканския полуостров

От връх Иречек маршрутът следва едно тревисто билно понижение като в най-крайната си част билото се стеснява и ръба става скалист. Той завършва при широка седловина, от която на североизток се отделя Студения рид. От тук ние ще продължим да слизаме в северна посока, докато не достигнем скалната грамада Сфинкса. От него започва постепенно изкачване по широкото било, което ще ни отведе до връх Дено (2790 м).

От връх Дено ще тръгнем в посока към седловината с връх Шатър и от там ще завъртим в посока към хижа Мусала. На хижа Мусала ще направим добра почивка и ако имаме достатъчно време да хванем лифта ще продължим към хижа Ястребец. В противен случай ще се наложи да слезем по пътеката до Боровец.


Връх Иречек

Връх Иречек