Източни Родопи

най-доброто извън отъпканите пътеки - Асар Кая, Чит Кая, Моняк,
Поп Мартиновата дупка, каяци, Глухите камъни и много други

7 - 9 Май 2021

Запишете се
Европа   »   България
Прегледана е 1655 пъти

Уникално 3-дневно приключение в Източните Родопи извън утъпканите пътеки. Ще посетим Асар Кая, след това ще отидем до яз. Боровица, ще видим пещерата Утроба и ще пренощуваме в луксозен хотел на яз. Кърджали. Ще преминем по въжен мост над яз. Студен кладенец, ще видим Чит Кая, след това ще се изкачим до Моняк през непристъпните скали, които го обграждат и след това ще потърсим Поп Мартиновата дупка и тайнствената пещера Гоук Ин. Ще видим българския Стоунхендж, ще се спуснем с каяци по река Арда и накрая ще разгледаме светилището на Глухите камъни, което сравняват с Перперикон. Дива и красива природа, тайнствени скални ниши, тракийските култови комплекси и мегалити.


Въжения мост до село Лисиците гледан от Моняк

Въжения мост до село Лисиците гледан от Моняк

Цени:
  • На човек при минимум 6 участника - 370 лв.

Максималния размер на групата е 7 души.

Цената включва:

  • Професионален планински водач;
  • Транспорт с микробус от София по маршрута;
  • 1 нощувка в хотел Главатарски хан или подобен до язовир Кърджали
  • 1 нощувка в комплекс Перпера на река Арда;
  • Каяци по река Арда.


Гъбата на Асар Кая

Гъбата на Асар Кая

Цената не включва:

  • Планинска здравна застраховка;
  • Входове в музеи, ако се влиза в такива;
  • Храна.


Пещера Утробата

Пещера Утробата

Програма:

1 ден: Асар Кая, язовир Боровица и пещера Утробата

Тръгване от София в 7.00 часа от стадион Васил Левски. Пътят ни минава през Пловдив и Асеновград. След Асеновград постепенно ще навлезем в едни от най-дивите части на Източните Родопи и около 1 час и половина по-късно ще достигнем малкото селце Женда. На около 1 км след него, на едно разширение на пътя, ще паркираме микробуса и ще се отправим към първата ни цел за деня - Асар Кая.


Поглед към язовир Студен кладенец от скалите на Моняк

Поглед към язовир Студен кладенец от скалите на Моняк


Местността е известна сред местното население и като Буюк тепе. Тя се намира непосредствено след Женда и югоизточно от махала Соколите. До там се стига по много тесен черен път, който обаче е почти равен. Прехода по него не е много дълъг - най-много половин час.

На най-високото място, обградено от три страни с отвесни скали, се виждат руини на тракийска крепост, направена от струпани камъни без хоросан. От тук гледката е зашеметяваща към тучно зелените и насечени простори на Източните Родопи. Под крепостта върху самотен скален къс с формата на огромна гъба са изсечени трапецовидни ниши с различна ориентация. Скалите, върху които е изградена крепостта също са осеяни с ниши, а на отделни места се забелязват други изсичания – улеи, жлебове и полукръгове. Мястото е наистина красиво и диво, с едно древно и мистично излъчване. След като разгледаме района ще се върнем по същият път обратно до микробуса.


Поглед от Асар Кая с Гъбата по-долу

Поглед от Асар Кая с Гъбата по-долу


Пътят ни продължава към язовир Боровица. Той е разположен край село Безводно. В язовира има интересен приливник - фуния, през която изтича излишната вода. Местността, в която се намира язовира е много красива и тук се срещат едни от най-интересните и редки птици в България.

След като подминем язовир Боровица ще продължим по течението на река Боровица, за да достигнем язовир Кърджали, където тя се влива в него. Малко след това на един от завоите, ще паркираме отново микробуса, за да отидем до една от най-мистичните забележителности в района - пещерата Утроба.


Меандрите на река Арда

Меандрите на река Арда


Тя се се намира високо в планината над язовир Кърджали в скалистата местност Тангардък кая. Мястото е безлюдно, а в близката околност се намират едни от най-големите комплекси на скални тракийски ниши в Източните Родопи. Изкачването до пещерата е около 1 час и е доста стръмно.

Още на входа посетителят е шокиран, защото разбира, че е оформен като вулва. Навътре се развива пещера, имаща дълбочина 22 м. Специалистите доказаха, че първоначално кухината е била карстова и дълбока едва 16 м. Човешката ръка я е продължила и издялала във вид на женска утроба, по стените на която непрекъснато се стича вода. Във вътрешния край на пещерата е издълбан олтар, символизиращ матката.


Асар Кая и скалните ниши

Асар Кая и скалните ниши


Истинската изненада за непосветения посетител настъпва точно на обяд. Тогава през нарочно изсечен процеп на тавана, във вътрешността прониква слънчев лъч, който се проектира на пода. Образува се идеално оформен слънчев фалос, който постепенно се увеличава и устремява към олтара матка. Но само през определено време на годината, когато слънцето се намира ниско на север, той може да е достатъчно дълъг, за да оплоди символично утробата. Според изчисленията това са месеците януари и февруари.

Нощувка в хотел Главатарски хан.


Белоглав лешояд в Източните Родопи

Белоглав лешояд в Източните Родопи


2 ден: Чит Кая, Моняк, Кован кая, Поп Мартиновата дупка, Скалната арка и пещерата Гоук Ин

Рано сутринта, след като закусим, ще се отправим към село Широко поле, което се намира до язовир Студен кладенец. От тук по черен път за около 15 минути ще достигнем въженият мост над язовир Студен кладенец, по който ще минем, за да достигнем махала Лисиците. Тракийската крепост и скалните нищи се намират на около 400 метра южно от селото.


Залез над язовир Студен кладенец в района на село Широко поле

Залез над язовир Студен кладенец в района на село Широко поле


В района на Чит Кая са правени много малко археологически проучвания и то през 70-те години. Крепостта датира от IV–I век пр. н. е. и заема билото на продълговатия връх, наречен Чит Кая (Зит камък). По отвесните скали от южната страна на крепостта, се виждат издълбани от човешка ръка скални елипсовидни и трапецовидни ниши. Те са разположени в три реда, на различни интервали една от друга и има приблизително 50 ниши. Източната, северната и западната част на крепостта са полегати. Най-проходимата е северната каменна стена. От нея са останали само камъни, натрупани на отделни купчини в дъга. Вероятно крепостта е била строена като са били натрупани камъни един върху друг без да има спойващ разтвор между тях.


Въжения мост над язовир Студен кладенец водещ до махала Лисиците

Въжения мост над язовир Студен кладенец водещ до махала Лисиците


В подножието на хълма, където се събират реките Върбица и Арда има еднокамерна, полусферична гробница, която е издълбана в масивна скала. Погледната отвътре тя има форма на неправилна полусфера, с почти равно елипсовидно дъно. Ако сме бързи ще се опитаме да я видим и нея.

След като разгледаме района на Чит Кая ще се върнем по въженият мост и ще предприемем едно изкачване на стръмните склонове на изгасналия вулкан издигащ се над нас, на върха на който се намира средновековната крепост Мнеакос (Моняк). Тя е сред най-големите крепости в Родопите със защитена площ от над 50 декара. Намира се на връх Шеста крепост (586 м) над язовир Студен кладенец и от тук се открива невероятно красива гледка към към планината, долините, склоновете и язовира.


Чит Кая и река Върбица

Чит Кая и река Върбица


На върха могат да бъдат различени крепостна стена, осемстенна кула и резервоари за вода. Те датират от XII-XIII век. Запазената част от външната крепостна стена е с дължина повече от 270 м, а височината ѝ на места достига до 7-8 метра. Изградена е от камъни споени с вар и пясък. Височината на кулата е около 3-4 метра. При строенето на крепостта са обърнали сериозно внимание на водохранилищата. В крепостта се намират два надземни резервоара за вода.

Крепостта е имала важна стратегическа роля, тъй като е пазела прохода Железни врата и подстъпите на средновековния град, разположен около манастира "Свети Йоан Продром“, намиращ се в днешния град Кърджали. През 1206 г. крепостта е обсадена от латините по време на Четвъртия кръстоносен поход. Тук именно е коронясан за втори и последен император на Латинската империя Хенри (брат на загиналия Балдуин Фландърски).


Момини скали високо над язовир Студен кладенец и под крепостта Моняк

Момини скали високо над язовир Студен кладенец и под крепостта Моняк


Слизането от крепостта ще направим през тайният изход от крепостта и ще минем под 100-метровите отвесните стени на изгасналия вулкан, за да слезем до мястото, на което ни чака нашият микробус. От тук ще се отправим към друго тракийско светилище - Кован Кая.

Кован Кая е част от мегалитен тракийски култов комплекс. Той включва над 100 броя изсечени в скала трапецовидни ниши и пещеровидна гробница. Мястото е изключително наситено с археологически обекти като селища, некрополи, крепости и светилища. И днес ще видим доста от тях. Първо обаче ще се настаним скоростно в хотелския комплекс, който е наблизо. След това ще се впуснем отново в приключения и търсене на древни съкровища :)


Осемстенната кула на Моняк

Осемстенната кула на Моняк


Първата ни цел след почивката е да открием Поп Мартиновата дупка. Намирането й не е лесна работа дори и за хора, които преди това са ходили до нея. Особено пролетно време след като се разлисти шубрака, малката и скрита пътечка се изгубва и е много трудно да бъде открита. С иманярски знаци и указания от стари свитъци, както и с малко помощ от страна на водача, групата ще трябва да намери дупката.

Мястото е свързано с името на воеводата поп Мартин, който я е използвал като своя обител и скривалище и според легендите това е било едно от скривалищата му. Всъщност Поп Мартиновата дупка се е появила хилядолетия преди него и първоначално е била скална гробница. Тези факти и множеството легенди около личността на воеводата карат иманярите постоянно да търсят в района несметното съкровище, което е било скрито в района.


Кован Кая

Кован Кая


След това приключение ще разгледаме минем и разгледаме огромната скална арка, която се образува на скалния венец и след това ще се качим до тракийското светилище "Градището". През 2008 г. след археологически проучвания в пещерите и района около Арката са открити находки от много ранно обитаване от периода на Старокаменната епоха или Палеолита (40000–10000 пр. Хр.). Мястото е наистина интересно и в атмосферата му има големи дози мистериозност и загадъчност.

Въпреки това днешното търсаческо приключение не е приключило. Ако имаме време и не сме уморени ще се опитаме да открием следващото скрито място - пещерата Гоук Ин, което според някои "преводачи" означва Небесната пещера. Тя се намира на склоновете на коритото на река Дишлик дере, приток на река Арда. Известна е с това че едно от малкото места, в които скалните ниши са изсечени в свода на пещерата. Гоук Ин не е голяма и е дълга 41 метра.


Поп Мартиновата дупка

Поп Мартиновата дупка


Нощувка в комплекс Перпера.

3 ден: Българският Стоунхендж, Маджарово и Глухите камъни

Отново ранно ставане и за начало на деня ще се отбием в село Долни Главанак, до което се намира така наречения Българският Стоунхендж (Кромлех).


Драматичен залез над язовир Студен кладенец

Драматичен залез над язовир Студен кладенец


Той представлява древно мегалитно съоръжение от ранножелязната епоха. Изградено е от 15 пирамидални камъка наречени менхири, които образуват неправилна окръжност с диаметър около 10 метра. Във вертикално положение са запазени само 9 блока, а три са паднали близо до мястото, което са заемали, още два или три липсват. Между вертикалните блокове хоризонтално са положени по-малки. В близост до основното съоръжение са открити два по-малки каменни кръга.

Следва спускане до град Маджарово, където ще ни чакат каяците и едно 4-часово приключение по река Арда. То е подходящо както за опитни каякари, така и за хора, които никога не са се качвали на каяк. Маршрутът минава през някои много красивите места с находища на полускъпоценни камъни, непосредствено до две от защитените територии в района.


Кромлехът до село Долни Главанак

Кромлехът до село Долни Главанак


Започваме с кратък инструктаж на плажа до колонията на белоглавите лешояди. След малко гребане "на място" в меандъра на река Арда, за свикване с каяка, се впускаме в приключението. През цялото време над главите ни се реят белоглави и египетски лешояди, а черните щъркели "танцуват" в бистрите води на Арда, търсейки храната си. С бинокъл във всеки каяк се наслаждаваме на птичия свят на отдавна застиналия вулкан на Маджарово. Нашите водачи имат енциклопедични познания за геологията и биоразнообразието в района. На няколко места спираме, за да си намерим полускъпоценните ясписи, опали, халцедони, планински кристали и аметисти. Ще приключим нашето пътешествие на брега на язовир Ивайловград в близост до село Бориславци. Тук ще ни чака транспорта за Маджарово, който ще ни върне до микробуса.


С каяци по река Арда

С каяци по река Арда


След добра почивка и хапване ще се насочим към мегалитният комплекс Глухите камъни. Той е скален култов комплекс, създаден от траките преди няколко хилядолетия. Намира се на няколко километра от село Малко Градище. Няколкостотин трапецовидни ниши са издълбани върху няколко скални блокове с височина до 30 метра. На 50 м от нишите са мегалитните гробници, две от които са отлично запазени. Първата представлява помещение 2 на 1.5 метра, издълбано в скалата. От него чрез 33 издялани в камъка стъпала се отива на самия връх, на който е разположена гробницата – мавзолей с размери 3 на 3 метра. Целият погребален комплекс Глухите камъни е бил ограден с голяма крепостна стена, основите на която личат и до днес. Той е бил едно от най-големите тракийски светилища от пр. Хр., чиято сила продължава да действа и днес на всеки, който го посети.


Белоглави лешояди

Белоглави лешояди


От върха на комплекса, при добро време, се открива красива гледка към язовир Ивайловград.

След като изследваме района, ще поемем по обратния път към София, където ще се приберем късно вечерта.


Глухите камъни

Глухите камъни


Язовир Боровица

Язовир Боровица


Момини скали и язовир Студен Кладенец

Момини скали и язовир Студен Кладенец


Гъбата на Асар Кая

Гъбата на Асар Кая