Връх Ботев

Южен Джендем, хижа Рай, Райското пръскало, Тарзановата пътека,
Северен Джендем и хижа Плевен

9 - 11 Октомври 2020

Запишете се
Европа   »   България
Прегледана е 1382 пъти

3-дневен летен преход в Стара планина с изкачване на връх Ботев от хижа Рай и слизане през хижа Плевен. По време на прехода ще изкачим най-високият връх в Стара планина - връх Ботев (2376 м) от красивата му южна страна, където ще можем да се насладим на най-високият целогодишен водопад в България – Райското пръскало (124 м). Слизането ще направим от другата (северната) страна до хижа Плевен, където ще видим едно от най-дивите и труднодостъпни места в България - Северен Джендем.


Северния Джендем на Стара планина

Северния Джендем на Стара планина

Цени:
  • На човек при минимум 6 участника - 185 лв.
  • На човек при минимум 7 участника - 170 лв.
  • На човек при минимум 8 участника - 160 лв.

Максималния размер на групата е 10 души.


Райското пръскало гледно от хижа Рай

Райското пръскало гледно от хижа Рай

Цената включва:
  • Професионален планински водач;
  • Влак от София до Калофер;
  • 1 нощувка в хижа Рай;
  • 1 нощувка в хижа Плевен;
  • Автобус от Априлци до София.


Връх Ботев и Райското пръскало гледани от района на Калофер

Връх Ботев и Райското пръскало гледани от района на Калофер

Цената не включва:
  • Планинска здравна застраховка;
  • Храна.


В Южния Джендем по пътеката за хижа Рай

В Южния Джендем по пътеката за хижа Рай

Програма:

1 ден: Хижа Рай (1450 м) и Райското пръскало - 6/7 часа

Пътуване от София до град Калофер. Ако има участници от други части на България, събиране на групата до 13 часа в центъра на Калофер.


Хижа Рай и Райското пръскало

Хижа Рай и Райското пръскало

От града ще походим около 1 час по старият асфалтов път, който води до местността Паниците. От Паниците ще започне същинският преход в планината и национален парк "Централен Балкан". Първоначално пътеката започва със стръмно изкачване, но след това ще излезем на черен път. Около половин час по-късно, следвайки пътя ще излезем от гората и пред нас ще се открият обширни планински поляни със страхотни панорамни гледки към Южният Джендем и връх Ботев. Районът е известен под наименованието "Параджика". Този етап от прехода ще преминем за около половин час и след като достигнем най-високата част на пасбищата ще започнем слизане към "Рогачева гора". Гората е част от биосферния резерват "Джендема" и се състои предимно от букови дървета. Когато влезем в гората ще направим кратко, но стръмно слизане, след което пътеката става много лека и постепенно се спуска към дъното на долина. След като пресечен реката ни предстои най-тежката част от днешният преход - стръмно изкачване по дълги серпентини, с което ще излезем на билото малко над хижа Рай. От това място се открива красива гледка към водопада Райско пръскало и скалите, от които падат водите му.


Райското пръскало гледно малко преди хижа Рай

Райското пръскало гледно малко преди хижа Рай

В хижа Рай трябва да пристигнем към 18 часа. След като се настаним и си починем можем да си направим разходка до основата на Райското пръскало и да видим отблизо най-високият целогодишен водопад в България (124 м). Ако обаче групата няма сили за тази допълнителна разходка ще я оставим за следващият ден и до края на деня ще се любуваме на гледките, които се откриват от хижа Рай. Също така можем да изкачим близкият връх Малък Купен (1479 м), от който се открива забележителна гледка към долината, през която сме минали на идване и равнината под Стара планина.

Нощувка в хижа Рай


Хижа Рай гледана от скалите над нея

Хижа Рай гледана от скалите над нея

2 ден: Връх Ботев (2376 м) и хижа Плевен - 6/8 часа

След закуска в 9 часа ще тръгнем към връх Ботев по известната "Тарзанова пътека". Пътеката е стръмна още от самото си начало и затова ще ходим бавно. След около час ходене и красиви гледки към водопада Райско пръскало, ще достигнем началото на Тарзановата пътека. На места пътеката е тясна и стръмна, но не може да се нарече страшна. На най-опасните и трудни участъци има прокарано здраво стоманено въже, което ще можем да използваме, ако се налага. След като преминем Тарзановата пътека, стръмното изкачване ще продължи почти до самият връх. Прехода от хижа Рай до връх Ботев е с продължителност около 3:30 часа. На върха ще си направим добра почивка, ще обядваме, ще пием чай или кафе.


Райското пръскало

Райското пръскало

Към 13 часа ще поемем към заслон Ботев по гъсто маркираната със стълбове пътека. До заслона ще стигнем за около 30 минути. От тук ще продължим към връх Млечния чал, от където по стръмната зимна пътека ще слезем надолу към хижа Плевен любувайки се на многобройните водопади и отвесни скали на Северния Джендем. Ако е началото на сезона и все още има много снежни преспи ще се наложи да слезем по заобиконата зимна пътека, за да избегнем опасното им подсичане. Слизането до хижа Плевен ще ни отнеме около 3 часа.

Нощувка в хижа Плевен


Гледка от скалите над Тарзановата пътека

Гледка от скалите над Тарзановата пътека

2 ден: Град Априлци - 2/3 часа

След закуска в 8 часа ще тръгнем надолу през красива букова гора към шосето, което ще ни отведе до квартал Видима на град Априлци. Прехода ще ни отнеме около 2:30 часа. След това, ако имаме достатъчно време, ще седнем за почивка и обяд в някоя от местните кръчми, за да споделим красивите и приятни моменти от нашето приключение и да набележем следващите ни цели.


По Тарзановата пътека

По Тарзановата пътека


Хижа Рай ниско долу

Хижа Рай ниско долу


Връх Ботев

Връх Ботев


Северния Джендем

Северния Джендем


Красивият Северен Джендем

Красивият Северен Джендем


Хижа Плевен

Хижа Плевен